Tapaamisen bookkauksen 3 kuolemansyntiä

Tapaamisen bookkauksen 3 kuolemansyntiä

Vuosien varrella on syntynyt varsin vankka näkemys siitä miksi kannattaa luottaa ammattimaiseen apuun bookkauksessa.

Yleisimpiä asioita, joihin keskuteluissa törmätään ja mistä sitten saadaan aikaa varsin mielenkiintoisia keskusteluja:

1. Ajatellaan että kyllähän ne myyjät itse tekee…

→ Kyllä, jos maailma olisikin täydellinen paikka. Mutta entäpä todellisuus?

En ainakaan itse ole koko bookkaushistoriamme aikana koskaan törmännyt myyjään, joka vilpittömästä kertoo pitävänsä bookkauksesta. Ja nyt ei tarkoiteta soittamista tutulle ja turvalliselle asiakkaalle, saati kaverille. Vaan soittamista ns. pystymetsään täysin uudelle asiakkaalle.

Toiseksi, hyvin usein hyväkään face-to-face myyjä ei ole kovinkaan hyvä puhelimessa ja ne hyvät, loistavat face-to-face myyjän avut valuvat hukkaan. Myöskään firmoilla ei usein ole osaamista auttaa ja kouluttaa myyjiänsä soittotyöhön vaan myyjien joko luullaan osaavan tai ei yksinkertaisesti vain osata hahmottaa asiaa oikein.

Järjestelmät, seuranta, koulutus. Kaikki äärimmäisen tärkeitä asioita soittamisen kannalta. Tehokas soittaminen vaatii hyvät järjestelmät, joissa asiakasrekistereistä ja soittotietoja hallitaan, puheentallennus ja soittojärjestelmistä puhumattakaan.

Tehokkuus ja soiton ajoitus. Nykypäivänä etenkin johtotason ihmisiä tavoitellessa on soiton ajoitus, uusintasoitot ja soittoaikojen pitävyys avain-asemassa. Ei ole ollenkaan tavatonta, että tavoittaminen vaatii jopa toistakymmentä soittoyritystä! Ja usein tulos saavutetaan vasta kun ollaan sovittu asiakkaan kanssa oikea aika keskustella. Ja tästä ajasta on sitten myös pidettävä kiinni! Mutta myyntimieshän on pääsääntöisesti kentällä, joten usein uudelleensoitto unohtuu.

Ja kenties tärkeintä! Miksi pakottaa yrityksen tärkeimmät henkilöt, ne jotka tuovat kassaan rahaa tekemään jotain vasten tahtoaan? Miksi ei anneta ammattilaisten hoitaa bookkaaminen ja jättää myyjille se työ, miksi heidät on firmaan palkattu! Kun kovapalkkainen myyjä pakotetaan bookkaamaan vasten tahtoaan on tulos usein hyvin vaatimaton. Miksei anneta myyjän myydä? Lisäksi varsin hyvin pystytään laskemaan, että kun perinteinen myyjä tekee itse (pahimmillaan maanantai aamupäivä ja perjantai iltapäivät pakotettu bookkipäiviksi) bookit, on kulu per bookki äärimmäisen kova verrattuna, että olisikin kentällä tekemässä sitä mikä heidän tehtävä on. Puhumattakaan siitä, että bookkauksen tekee alan ammattilaiset.

2. Palkataan oma buukkaaja

Tähän törmätään varsin usein. Tähän pätee hyvin pitkälti samat lainalaisuudet kuin kohtaan 1. Lisäksi tulee mukaan kysymys siitä kuka ottaa vastuun ryhmän kasaamisesta, ohjeistamisesta, valvonnasta, jatkuvasta sparraamisesta.Miten löydetään hyvät henkilöt tekemään, saatikka saamaan ryhmä puhaltamaan yhteen. Kun kaikki nämä laitetaan yhteen syntyy siitä jo melkoisen iso kuluerä, vaivasta puhumattakaan. Bookkauksien tarve lisäksi usein vaihtelee kuukausien välillä ja sitä myötä resurssien tulee olla aina sopivan kokoiset, miten hoidetaan jos bookkaus on vastuutettu esimerkiksi 3-4 henkilölle ja muita tehtäviä heille ei ole. Toisaalta kuinka hoidetaan lomat ja sairastapaukset, henkilöstövaihdokset ja muut ennalta-arvaamattomat tilaneet niin ettei bookkausmäärät kärsi?

3. Kun sitten ulkoistetaan niin tarkastellaan vain hintaa…

Niinpä, tähän sortuu edelleen varsin moni vaikka nykyään onneksi osataankin jo ajatella bookkausta isompana kokonaisuutena ja myynnin kannalta elintärkeänä osan yrityksen toimintaa!Meidän päämääränämme on tehdä se mitä sovitaan ja luvataan, laadukkaasti perheyrityksen arvoja noudattaen. Sitoudumme siihen koko henkilöstön voimin ja meille päämiehen asia ja hyvinvointi on tärkeää!

Olenkin aina mielelläni avannut kaikille sen mistä hintamme muodostuu, sillä näin vältytään jo heti väärinkäsityksiltä ja yhteistyö lähtee alkumetreiltä oikeaan suuntaan! Meidän hintamme ja hinnoittelumallimme ovat varsin selkeitä ja perustuvat suorassa suhteessa tehtyyn työhön. Ei piilokuluja, lisämaksuja, kuukausmaksuja tai muita vaikeasti mitattavia tai budjetoitavia maksuja. Meillä ei myöskään ole ison yrityksen kvartaaliajattelua, pörssiyhtiöiden maksimaalista tuotontavoittelua vaan suunnittelemme toimintaamme pitkällä aikavälillä ja panostamme jatkuvuuteen, jossa avainasemassa on laatu suhteessa hintaan. Win-Win pätee myös tässä eli yhteistyön on oltava molemmille hyödyllistä.

Te saatte laadukkaita tapaamisia ja sitä kautta myynti on tehokasta, myyjät tyytyväisiä, business rullaa. Ja mikä tärkeää, ilman huolia ja murheita bookkaamisesta. Me puolestamme keskitytään siihen mikä on meidän ydinosaamistamme!

Jukka Rautiainen