Myynti on työtä, jolla on merkitys

Meillä suomalaisilla ei ole vahvaa kauppiasperinnettä. Myynti on pitkään ollut monelle yhtä kuin huonon tuotteen tyrkyttäminen. Jatkuvan kehityksen ilmapiiri on saanut aikaan asennemuutoksen. Nyt tiedämme, että myynti on asiakkaan auttamista. Työtä, jolla on merkitys.

Uutiset16.06.2020

Viimeistään maailman avauduttua kilpailulle ja teknologiakehityksen harppausten myötä on käynyt selväksi, että hyväkään tuote ei käy kaupaksi ilman myynnillisiä toimenpiteitä. Pärjätäksemme, meidän on opeteltava myymään: osaamistamme, ideoitamme, tuotteitamme ja aikaamme. “Myynti on läsnä kaikkialla missä on ihmisten välistä vuorovaikutusta. Myyntiosaaminen korostuu tulevaisuudessa kaikissa rooleissa”, uskoo Bookers Groupin henkilöstöpäällikkö Marko Luttinen.

Myyntiosaaminen korostuu tulevaisuudessa kaikissa rooleissa.

Myynnin palvelutalo Bookers on myyjien koti. Se on paikka, jossa työyhteisö jakaa osaamistaan ja jossa myyjä on päätähti. Yritys lupaa tehdä myyjän kaikista, jotka ovat sitoutuneita jatkuvaan oppimiseen. “Meillä on täällä vahva, valmentava kulttuuri. Ketään ei jätetä yksin. Myös erilaisten taustojen tuomat kerrannaisvaikutukset ovat merkittävässä asemassa osaamisemme kasvattamisessa”, Luttinen toteaa.

Hän kertoo yrityksen trainee-polusta, jossa ensin opetellaan myynnin perusteet tapaamisbuukkausten parissa. Parhaimmat jatkavat yritysmyyntiin, jossa valitaan omalle työskentelytavalle sopivin asiakkuus. “Myyntityössä kehittyy koko ajan, koskaan ei tule valmista.”

Nykypäivän myyjä on ketterä

Siinä missä moni organisaatio opetteli hyödyntämään teknologiaratkaisuja vasta koronakriisin myötä, Bookers on jo 10 vuoden ajan hyödyntänyt moderneja työkaluja myynnissä. Työn tehokkuus on ylivertaista. Virtuaalitapaamisia saa päivään mahtumaan moninkertaisen määrän fyysisiin tapaamisiin verrattuna. “Erityisesti nuorille monikanavaisen myynnin työkalut ovat muutenkin osa normaalia arkea. Voidaan sanoa, että nykypäivän myyjä on entistä ketterämpi”, Marko Luttinen muotoilee.

Myynnin arvostuksen noususta ja yhteiskunnan asennemuutoksesta kertoo myös se, että myyntiä on jo muutamia vuosia voinut opiskella myös korkeakoulussa. Teoriasta on apua oppimiseen, mutta vasta käytäntö koulii hyvästä huipun.

Luttinen listaa hyvän myyjän ominaisuuksiksi positiivisuuden, ahkeruuden, itsensä johtamisen, numeroiden ymmärtämisen, nöyryyden ja asiakkaan arvostamisen. Tärkeintä on silti asenne. Se, että aidosti haluaa oppia. “On voitava seistä sen asian takana mitä tekee. Myynnissä ei olisi järkeä, ellei loppuasiakas siitä hyötyisi.”

Monipuolisia urapolkuja

Urapolkuja on monia, eikä jokaisesta kasva huippumyyjää. “Kaikkien ihmisten tulisi kuitenkin jossain vaiheessa uraansa tehdä myyntiä”, Marko Luttinen sanoo. Hän itse hyödyntää vuosien myyntikokemustaan nyt myyjien rekrytoinnissa ja työnantajamielikuvan rakentamisessa.

Bookers etsii riveihinsä lähes jatkuvasti uusia myynnin talentteja erilaisilla profiileilla. Kesän paikat on jo täytetty, mutta syksy tuo tullessaan taas uusia mahdollisuuksia tulevaisuuden osaajille. Ehkä omassa verkostossasi on joku, jolle Bookers voi olla uusi koti?

Teksti: Jasmine Jussila/Presser Oy. Kuva: Robert Lindström.