Ratkaisumyynti on nimensä mukaista

Uutiset05.07.2023

mitä-on-ratkaisumyynti

Ratkaisumyynnin ydin: ”Mitä sinä tarvitset?”

Ratkaisumyynti, englanniksi Solution Selling, on myyntimetodi, jossa myyntitiimi keskittyy asiakkaan ongelmiin ja tarpeisiin sen sijaan, että vain tarjoaisi tuotteita tai palveluita.

Ratkaisumyynnin tavoitteena on tarjota kokonaisratkaisuja, jotka auttavat asiakasta ratkaisemaan haasteensa tai parantamaan liiketoimintaansa. Asiakkaan tavoite voi olla esimerkiksi myynnin kasvattaminen verkkokaupassa tai muuten, myynnin ulkoistaminen, uusasiakashankinta, tuottavuuden lisääminen tai jokin muu liiketoiminnallinen tavoite.

Ratkaisumyynti lähtee asiakkaan tarpeista

Ratkaisumyynti tarkoittaa yleensä konsultoivaa prosessia, jonka kuluessa ratkaisumyyjän on osoitettava kykynsä ongelmanratkaisijana. Mitä paremmin myyjä ymmärtää asiakkaan ongelmat, tarpeet ja tavoitteet, sitä parempia ratkaisuja on mahdollista tarjota. Kartoitus voi sisältää tutkimusta, kyselyjä ja ennen kaikkea keskusteluja asiakkaan kanssa.

Ratkaisumyynnin prosessissa myyjä jakaa ongelman pienempiin osiin ja alaongelmiin. Tämä tekee tilanteesta hallittavamman ja helpommin käsiteltävän. Villin ideoinnin jälkeen poimitaan parhaat ja realistisimmat ratkaisut jatkokäsittelyyn.

Kun asiakkaan tarpeet on tunnistettu, myyjä suunnittelee ratkaisun, joka vastaa näihin tarpeisiin. Ratkaisuehdotus voi sisältää tuotteen, palvelun tai yhdistelmän molemmista.

Seuranta ja mittaus osana ratkaisumyyntiä

Myyjä esittää suunnitellun ratkaisun asiakkaalle, perustelee sen hyödyt. Näitä ratkaisuja voi, jos mahdollista, kokeilla pienessä mittakaavassa. Testauksen avulla voit nähdä, mitkä ratkaisut toimivat parhaiten ja mitkä vaativat vielä hienosäätöä. Joka tapauksessa ratkaisumyynnissä myyjä tukee asiakasta ratkaisun käyttöönotossa ja seuraa sen tehokkuutta, tarjoamalla tarvittaessa jatkotukea ja päivityksiä.

Aina on olennaista mitata ja seurata ratkaisun vaikutuksia. Täydellisessä maailmassa voi löytyä täydellisiä ratkaisuja kerralla, mutta elävässä elämässä ja ratkaisumyynnin maailmassa kehittäminen on jatkuvaa säätämistä ja mukautumista.

Ratkaisumyynti vaatii paljon ja antaa enemmän

Hyvä ratkaisumyyjä ymmärtää, että jokainen asiakas on erilainen ja tarvitsee räätälöidyn ratkaisun. Ratkaisumyynnin ydin on tarjota merkityksellisiä ja arvokkaita ratkaisuja. Tämä menetelmä edellyttää meiltä myyjiltä kykyä ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa, strategiaa ja haasteita sekä tietysti kykyä tehdä todeksi hyvät suunnitelmat.

Ratkaisumyynti haltuun Bookersilla

Bookers on paras paikka ratkaisumyynnin oppimiseen. Myyntityömme perustuu vahvaan asiakaslähtöisyyteen ja syvälliseen ymmärrykseen asiakkaan tarpeista. Tarjoamme myös kattavan koulutusohjelman, joka auttaa myyjiä kehittämään ratkaisumyynnin taitojaan entistäkin paremmiksi. Koulutusohjelma sisältää muun muassa myyntitekniikoita, neuvottelutaitoja ja asiakasymmärryksen kehittämistä.

Me Bookersilla autamme sinua kehittymään ratkaisumyynnin ammattilaiseksi ja menestymään urallasi. Hae meille töihin – olemme sinuun pikaisesti yhteydessä!