Suomi ei ole syntynyt myyntilusikka suussa – Kasvuryhmässä syntyi ajatus etämyyntiloikasta

Uutiset19.03.2021

Tätä kirjoittaessani on kulunut lähes tarkalleen vuosi siitä, kun Bookers päätti lähteä mukaan Kasvuryhmään, joka on niiden yritysten yhteisö, jotka haluavat kasvaa maailmaa muuttaviksi menestystarinoiksi. Joskus pitää tehdä hyppyjä tuntemattomaan, kun vaistot sinne ajavat. Halusin kirjottaa muutaman noston mielenkiintoisesta matkastamme. 

Lähtötilanteemme oli lähes 30-vuotias yritys, joka on viime vuosina rakentunut myyntipalveluiden kasvun varaan ja on tehnyt päätöksen investoida tähdätäkseen entistä korkeammalle. Vuoden mittainen matka Kasvuryhmässä on ollut ainutlaatuinen ja luonut ymmärryksen myyntipalveluiden markkinan voimakkaasta murroksesta, jonka varaan rakentuu kunnianhimoinen kasvustrategiamme.

Tähtäimessä Suomen johtava myyntipalveluyhtiö  

Yli kymmenen vuotta myynnin ja myynninjohdon parissa on opettanut, että kenen tahansa osaamisen kehittyminen vaatii ulkopuolisia ärsykkeitä ja voimaannuttavia yhteisöjä. Kasvuryhmä näytti yhteisöltä, jossa nämä yhdistyisivät käytännön osaamiseen. Voimaannuttava yhteisö antoi ajatustyölle raamit ja lopputuloksena syntyi kirkastettuja näkemyksiä siitä, että tulevaisuuden Suomessa myynti kannattaa ostaa ulkoistettuna asiantuntijapalveluna.  

Kasvuryhmä vahvisti ajatusta siitä, että emme onnistu tekemällä asioita tavalla, jolla niitä ”pitäisi tehdä” tai on aina tehty. Olemmehan etämyynnin tekemisen kautta murtamassa koodia ja luomassa jotain uutta. Meidän on samalla opetettava markkinaa ostamaan jotain sellaista, joka on vasta syntymässä ja josta vasta pienellä joukolla yrityksiä on käytännön kokemusta. Kasvuryhmän yrittäjämäisesti ajatteleva vertaisjoukko auttoi meitä kirkastamaan pyrkimyksemme luoda markkina ja tehdä se omalla tavallamme. 

Yksi kasvun menetelmistä erottui yli muiden. Kasvuryhmässä kiteytimme Bookersin ”Törkeen lupauksen” – lupasimme tehdä Suomeen etämyyntiloikan ja rakentaa johtava myyntipalveluyhtiö, joka on huippumyyjien koti ja parhaiden brändien myynnin toteuttaja. Törkee lupaus on toiminut Bookersin toimintaa ohjaavana ideana ja osana prosessia olemme kirkastaneet yhtiön brändin ja priorisoineet kasvuhankkeet.  

”Suomi ei ole syntynyt myyntilusikka suussa”  

Lopuksi. Kyllähän me kaikki sen tiedämme: Suomi ei ole syntynyt myyntilusikka suussa. Näin emme voi jatkaa, jos haluamme säilyttää hyvinvointimme ja tarjota kasvavia mahdollisuuksia ihmisille. Maailmaa muuttavat menestystarinat nojaavat myynnin osaamiseen — ja tulevaisuuden Suomessa erityisesti etämyynnin erikoisosaamiseen. Kääntäen tähän kätkeytyy mahdollisuuksia, jotka avautuvat myynnillisemmästä maailmasta ja sen tuomasta talouden vauhdin muutoksesta. Lyhin tie tehdä Suomeen myynnillinen rakennemuutos on nopea siirtymä kohti tehokasta ja paikkariippumatonta etämyyntiä. Etämyynti on usein myös ensimmäinen askel myynnin käsityöammattiin – ja siksi myynnillisemmän maailman peruskivi. Etämyynnin niskassa on edelleen puhelinmyynnin vahva stigma, vaikka tutkimukset osoittavatkin, että yhä suurempia kokonaisuuksia myydään etämyynnin keinoin.   

Myynnillistä etumatkaa yrityksille ja yhteiskunnalle! Etämyyntiloikan kansantaloudellisena lopputuloksena on vauraampi maailma ja elämäkestäviä mahdollisuuksia ihmisille. 

Joni-Joonas Honkanen

kirjoittaja on Bookersin operatiivinen johtaja

 

Lue lisää ja katso Joni-Joonas Honkasen ja Kasvuryhmän toimitusjohtaja Katriina Juntusen haastattelu tästä linkistä